Dogovor za budućnost – Srbija posle Vučića

Tribina pod nazivom “Dogovor za budućnost – Srbija posle Vučića”, će se održati u ponedeljak 24. aprila, u 18 časova u Zrenjaninu, u klubu Zona, Sarajlijna 2A

Srbija posle Vučića, Klub Zona Zrenjanin

Najavljujući tribinu, osnivač Pokreta Novi Optimizam Branislav Grubački Guta  izjavio je da u trenutku kada režim ne dozvoljava kritiku i rasprave o različitim temama, Novi Optimizam to pokušava da promeni tribinom “Srbija posle Vučića”.

“Mislimo da ovaj režim živi svoje poslednje godine, i da je naša obaveza da promišljamo kakvo mi to društvo želimo kada Aleksandar Vučić i njegov režim odu. To nije nimalo banalno kako izgleda u ovom trenutku, s obzirom na apsolutnu vlast, i kada režim ne dozvoljava prostor za bilo kakvo kritičko mišljenje, dijalog o bilo čemu, a time ni jednostavnu kritiku delovanja tog režima,” izjavio je Grubački.

Zbog takve situacije u društvu, objašnjava Grubački, Novi Optimizam želi da pokrene dijalog, i to povodom dve teme koje su vezane za datum 24. april.

“Postoje jasni povodi zašto je taj datum i zašto je to u Zrenjaninu. Tada obeležavamo sedam godina otkako se Zeleno zvono više ne nalazi u pozorištu i u Zrenjanu. Mislimo da Zrenjanin nije isti posle tog datuma i posle te činjenice koja nije bila bitna samo za nas, već i za zrenjaninsku javnost i uopšte mogućnost okupljanja ljudi na jednom slobodnom i nezavisnom mestu,” kaže Grubački.

Kako dodaje, 24. aprila se obeležava i sedam godina od rušenja u Savamali.

“Tim povodom na tribini će govoriti Radomir Lazović, kao narodni poslanik i kao predstavnik Ne davimo Beograd, organizacije koja se suprotstavila ideji da se može nasilnim putem bespravno srušiti jedan deo grada i praviti nekakav Beograd na vodi. Mi mislimo da je paralela između Savamale i Zelenog zvona u društvenom smislu, da ta dva grada posle ta dva događaja više nisu ista”, istakao je Grubački.

Pored važnog datuma i učesnici tribine su pažljivo birani.

Na tribini će govoriti Dragoljub Draža Petrović, urednik lista Danas, profesorka Milena Šešić Dragićević, advokat Rodoljub Šabić, narodni poslanik Radomir Lazović, dramski pisac Ivan Lalić i profesorka sociologije Senka Jankov.